Mosselen en Wijn - Verfrissende combo's die Je portemonnee sparen


Mosselen zijn zomercomfort in een pan: sappig, smaakvol en klaar voor elke gezelschap. Maar wat schenk je erbij zonder naar de evidente, duurdere kleppers à là Sancerre of Pouilly Fumé te moeten grijpen? Daar wil ik jullie graag enkele suggesties voor geven.

1. De klassieke Sauvignon Blanc maar dan betaalbaarder: Touraine of Cheverny uit de Loire. 
Droog, mineraal, licht zilt en dus ideaal bij de natuurlijke smaak van mosselen. 

Mondovino-tip: 
-    La Perclaire Touraine Sauvignon Blanc
-    Domaine du Salvard Cheverny

2. Een kruidige Verdejo uit Spanje.
Verdejo is een veelzijdige druif. Friszuur met een mooie kruidigheid maar toch mild genoeg om bij verschillende mosselbereidingen te passen.

Mondovino-tip: 
-    Bodega Emina Verdejo

3. Albariño uit Spanje.
Iets fruitiger met perzik en citrus, maar nog steeds elegant en fris. Combineert fantastisch met mosselen in pikante bouillon of met een Aziatische twist.

Mondovino-tip: 
-    Ponte da Boga Albariño A
-    Quinta de Santa Teresa Singular Bio

4. De wildcard: Grüner Veltliner of Riesling.
Weingut Huber is al jaren een vaste waarde in het Mondovino-assortiment. Zeker de Terrassen is fris, licht peperig en verrassend veelzijdig. Vooral lekker bij mosselen met prei of selder. Maar test ook zeker de Riesling eens uit. Mooi droog, fris en mineraal!

Mondovino-tip: 
-    Weingut Huber Terrassen Grüner Veltliner
-    Weingut Huber Terrassen Riesling

5. De verborgen parels: Furmint uit Hongarije en andere aromatische druiven.
Vaak bekend van zoete dessertwijnen, maar als droge variant een frisse verrassing. Denk aan groene appel, citrus en een vleugje amandel. Heerlijk bij mosselen met kruidenboter of citroen. Nog zo’n aromatische frisse wijn vind je bij een droge Muscat of nog exotischer uit Roemenië de Tamaioasa Romaneasca.

Mondovino-tip: 
-    Château Dereszla Tokaji Dry Furmint
-    Ensédune Muscat Sec
-    Budureasca Tomaioasa Romaneasca

Meer dan genoeg keuze dus. En zoals steeds willen we u graag aansporen om genoeg te experimenteren. Spring gerust eens binnen voor wat extra advies.

Schol!

Philippe van Mondovino