Rosé vind je in alle soorten en dat zorgt wel eens voor verwarring. Aan de kleur van een rosé kan je namelijk nooit exact afleiden welke wijn je in je glas mag verwachten. Rosé kan je indelen volgens land, druif of regio. Die hebben effectief allemaal hun typiciteit. En voor de goede orde, rosé wordt (behalve in de Champagne) niet gemaakt door witte en rode wijn bij elkaar te kappen.
Wij maken er voor dit artikel drie andere categorieën van: de "gris", de "rosé pressée/persrosé" en de "rosé saignée/bloedrosé"
1. "Gris": deze rosé wordt gemaakt van "grijze" druiven zoals Pinot Gris, Grenache Gris, Sauvignon Gris,... Dit zijn mutanten van klassieke druiven die een heel lichtrood gekleurd sap geven met een subtiele, roze schijn. Of ze kiezen voor licht getinte rode druiven zoals Gamay, Cinsault,... Bij dit type rosé krijg je vooral aroma's van rood fruit, perzik, bessen, aardbeien,.... Ze doen het fantastisch als aperitief, bij zomerse salades, lichte visgerechten,...
Enkele Mondovino-voorbeelden: Villa Blanche Rosé - Domaine Haut Gléon Rosé - Sisi Pinot Grigio Rosé
2. "Rosé pressée": voor deze rosé behandelt de wijnmaker de blauwe druiven net zoals witte druiven. Hij perst de druiven onmiddellijk wanneer ze de kelder binnenkomen. Er is dus nauwelijks contact tussen het sap en de schil en rest van de druif. Dit is de rosé die de meeste wijnliefhebbers kennen. Hij is bleekroze/lichtroze van kleur. Ook hier heb je veel rood fruit maar ook rozen, citrus, bloemen,.... Denk hier aan de gekende combinaties als aperitief, bij hapjes, een lichte bbq, kruidige gerechten,... maar ook zeker aan een stukje gebakken zalm, gegrilde gamba's of gevogelte.
Enkele Mondovino-voorbeelden: Amor Rosé - Les Agasses Rosé - Château Lamothe Belair Rosé
3."Rosé saignée": bij deze "bloedende rosé" worden de druiven gekneusd zodat het sap kan aflopen in inox vat en laat de wijnmaker het sap gedurende 4 tot pakweg 24 uur (of meer) met de resten van de druiven in contact komen. Daar haalt het sap heel wat kleur en smaakstoffen uit. In het geval van een "Clairet" start men zelfs met het maken van een rode wijn. Na een bepaald aantal uren wordt er van elk van zo'n 25 tot 30% wijn afgetapt om rosé van te maken, waarna de rest van het sap verder zijn ding doet om rode wijn te worden. Dat zijn dus twee vliegen in één klap: een vollere, rijkere rosé en tegelijk ook een vollere, rijkere rode wijn.
Dit type van rosé vind je vaker in Spanje en Bordeaux en is een heel ander verhaal. Veel donkerder van kleur, meer "wijnachtig" wat met een chique term ook wel "vineus" genoemd wordt. Verwacht je dan ook aan stevigere aroma's, kruidiger, krachtiger met soms zelfs een vleugje tannine. Deze rosé-wijnen mag je gerust ook wat warmer schenken en kunnen zelfs een niet te zwaar winters gerecht aan. Denk bij dit type aan gegrild vlees, steviger gevogelte, Aziatische keuken, curry's, gegrilde vis, lamsvlees,....
Enkele Mondovino-voorbeelden: Bodega Carchelo Rosé - Château Penin Clairet - Bodega Pincerna Rosé
Welke van deze drie u verkiest, heeft natuurlijk te maken met persoonlijke voorkeur. Daar valt niet over te twisten. Wat we bij Mondovino proberen te doen, is onze klanten overtuigen dat rosé niet enkel beperkt blijft tot een vakantie in de Provence of die paar maanden goed weer in België. Wij hebben altijd minstens 10 open flessen op de proeftafel. En daar zit altijd rosé tussen, ook wanneer het in december met -10°C de stenen uit de grond vriest. Alleen kiezen we dan wel voor de laatste categorie rosé-wijnen. En laat dat nu net de rosé-categorie zijn die ikzelf ook verkies.
Schol!
Philippe van Mondovino
